Πτώση 2,7% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο οκτάμηνο
Πτώση της τάξεως του 2,7% (σε όρους δολαρίου) σημείωσαν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
27
Με βραδύτερο ρυθμό έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου υποχώρησαν οι εξαγωγές στο οκτάμηνο του 2002, όπως αναφέρεται στο νέο τεύχος «Επισημάνσεις» του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών σε δολάρια, μειώθηκε σε ποσοστό 2,7% και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων περιοχών.
Στον αντίποδα, οι εισαγωγές στο συγκεκριμένο διάστημα ενισχύθηκαν. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των εισαγωγών από όλες τις περιοχές, εκτός των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, των ανατολικών Βαλκανίων, της Β.Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η άνοδος των εισαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξησή τους από όλες σχεδόν τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και βασικά από τη Ρωσία, τις χώρες της Ν.Ασίας, που κάλυψαν στο 2002 το 7,5% του συνόλου των εισαγωγών και την Ινδία και την Κίνα, από τις οποίες οι εισαγωγές έφθασαν σχεδόν στο 4% του συνόλου.
Αναφορικά με τις εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, όπως διευκρινίζεται στο τεύχος του εν λόγω περιοδικού, ένα ποσό ύψους 455 εκατ. δολ. που αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% της συνολικής αξίας των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, δεν κατανέμεται σε καμία χώρα, ενδεχομένως λόγω πλημμελούς συμπλήρωσης των σχετικών δελτίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διαπίστωση της πορείας των εξαγωγών προς κάθε έναν από τους 14 εταίρους μας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Αργεντινή: Μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Παταγονία – Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Συνταγή: Γιουβέτσι χταπόδι στην κατσαρόλα με κοκκάρια
- Fed: Ο Τραμπ ανακοινώνει σήμερα τον νέο επικεφαλής
- Βρεφικό γάλα: Τι πίνουν πραγματικά τα μωρά μας;
- Η Δανία φοβάται μη χάσει τη Γροιλανδία, αλλά ξεχνά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το 1999
- Πέντε τροφές που μας κρατούν νέους

