51

Μία ακόμη γενική απεργία έρχεται να παραλύσει τη Δευτέρα τη Βενεζουέλα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν κατακλύσει τους δρόμους, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες, να δώσει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 2ας Φεβρουαρίου που θα κρίνει την παραμονή του ή μη στην εξουσία.

Στην τέταρτη μαζική κινητοποίηση από τις αρχές του έτους κατά της «κυριαρχίας» Τσάβες αναμένεται να λάβει μέρος και μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, τους οποίους ο τελευταίος έσπευσε ήδη να προειδοποιήσει με ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση που μετάσχουν τελικώς στην γενική απεργία.

Αίτημα των διαδηλωτών, να συμφωνήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφανθεί ο λαός εάν επιθυμεί τη συνέχιση η μη της παρουσίας του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία. Για τη διεξαγωγή, δε, του δημοψηφίσματος η αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

Ο Ούγκο Τσάβες, πάντως, δηλώνει ότι η γενική απεργία της Δευτέρας θα είναι «μία αποτυχία» και καλεί -όπως αναφέρει το BBC- τους πολίτες της Βενεζουέλας να αγνοήσουν τις εκκλήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ