28

Μείωση 63,9% σημείωσαν σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και ανήλθαν σε 19,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, τα αποτελέσματα αυτά διαμορφώθηκαν κυρίως από τις αρνητικές εξελίξεις των εσόδων από τόκους και από τίτλους μεταβλητής απόδοσης.

Τα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση επιβαρύνθηκαν επίσης και από το ύψος των προβλέψεων που διενεργήθηκαν το εννεάμηνο του τρέχοντός έτους για επισφαλείς απαιτήσεις αλλά και των απαιτήσεων λόγω διαφοράς προσαρμογής της αξίας κινητών αξίων και συμμετοχών.

Το αποτέλεσμα προ φόρου της τράπεζας το εννέαμηνο παρουσιάζει μείωση 47,02% φθάνοντας στο ύψος των 53,1 εκατ.ευρώ. Η παρατηρούμενη μείωση των μικτών αποτελεσμάτων της τράπεζας, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στις μεταβολές του επιπέδου εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και τίτλους μεταβλητής απόδοσης αλλά και στη μείωση του περιθωρίου επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα του εννεάμηνου 2002 επηρεάζονται αισθητά από το ύψος των προβλέψεων για απαιτήσεις ύψους 16,8 εκατ.ευρώ ενώ ήταν μηδενικές την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ