Πολεοδομικά κίνητρα για τις τουριστικές περιοχές προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης
Πολεοδομικά κίνητρα που αποσκοπούν να δώσουν ώθηση στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων αλλά και να διευκολύνουν το έργο της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΑΝ.
28
Πολεοδομικά κίνητρα, που αποσκοπούν να δώσουν ώθηση στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων αλλά και να διευκολύνουν το έργο της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα προς αυτήν την κατεύθυνση, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση – Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Μία από τις διατάξεις ανοίγει το δρόμο για την αποτελεσματικότερη τουριστική αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης, πέραν των τουριστικών εγκαταστάσεων, και συγκροτημάτων παραθεριστικών ή εξοχικών κατοικιών, σε εκτάσεις με εμβαδόν μεγαλύτερο των 400 στρεμμάτων.
Το θέμα αυτό, διευρύνει τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μεγάλες εκτάσεις που διαχειρίζεται η ΕΤΑ και αφετέρου «λύνει», εν πολλοίς, τα χέρια κατόχων τέτοιων εκτάσεων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αναπτύξουν μορφές επενδύσεων, που θα διαφοροποιούσαν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Με τη διάταξη αυτή, τα τουριστικά καταλύματα σε τέτοιες εκτάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας.
Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θεσπίζεται ενιαίος συντελεστής 0,20 για τη δημιουργία ξενοδοχείων κατηγοριών πολυτελείας ή Α τάξης. Μέχρι τώρα, βάσει παλαιότερων Προεδρικών Διαταγμάτων, ίσχυε συντελεστής 0,20, 0,15 και 0,10, για γήπεδα εμβαδού μέχρι 50 στρεμμάτων, μέχρι 100 στρεμμάτων και άνω των 100 στρεμμάτων αντίστοιχα.
Πρακτικά, αν αυτό εφαρμοστεί, για τις περιπτώσεις τις οποίες αφορά, σημαίνει αύξηση της τάξης του 50% του συντελεστή γηπέδων εμβαδού 50 έως 100 στρεμμάτων και αύξηση 100% του συντελεστή γηπέδων εμβαδού άνω των 100 στρεμμάτων. Η διάταξη αυτή αιφνιδίασε αρκετούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς και του ξενοδοχειακού κόσμου ειδικότερα, οι οποίοι απέφυγαν να τοποθετηθούν και επιφυλάσσονται να διατυπώσουν τις απόψεις τους εντός των επομένων ημερών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Ιος: Αυτό το ελληνικό νησί είναι από τα ιδιαίτερα μέρη της Ευρώπης για το 2026
- Πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά του σκύλου μας όταν δεν βγαίνει βόλτα
- Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις μεταγραφές της Euroleague – Ποια ονόματα ακούγονται…
- Απάτη: Νέα απάτη με παραπλανητικά SMS για εκκρεμή τέλη κυκλοφορίας
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Το πρόβλημα της υγείας που επηρέασε την κινητικότητα της
- Ταμπόρδα: «Έδειξα ότι είμαι ετοιμοπόλεμος, ευχαριστώ τον κόσμο του Παναθηναϊκού»
