Νέα Υόρκη: Πηγή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα χαρακτηρίζουν τα ψάρια οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά και συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Όπως επιβεβαίωσαν εκ νέου τα μέλη της Ένωσης, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Σικάγο, η κατανάλωση ψαριών και ιδίως τόνου, σολομού και σαρδελών, ενέχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Αιτία είναι η υψηλή περιέκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση και στην μείωση της αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω οξέα έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αρρυθμιών καθώς και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Πένι Μ. Κρις Έθερτον, «η καθημερινή δίαιτα των ανθρώπων που έχουν υψηλά επίπεδα τριγυλκεριδίων επιβάλλει την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, η λήψη των εν λόγω ουσιών, που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες στα ψάρια, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς, στην περίπτωση των καρδιοπαθών, ενδέχεται να οδηγήσει σε διαταραχές του μηχανισμού πήξης του αίματος. Συνεπώς, οι πάσχοντες θα πρέπει πρώτα να ζητούν τη συμβουλή κάποιου ιατρού».

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι ευεργετικές είναι και οι ιδιότητες του α-λινολενικού οξέος, μιας ουσίας που ανήκει επίσης στα ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι λιγότερο αποτελεσματική και εντοπίζεται κυρίως στο μαλακό τυρί σόγιας, το φυτικό λάδι, τους ξηρούς καρπούς και το λιναρόσπορο.

health.in.gr