27

Οι ζημίες της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο Vodafone υποδιπλασιάστηκαν στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο (που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου), καθώς τα έσοδα σημείωσαν ραγδαία άνοδο της τάξεως του 67%, χάρη στις εξαγορές στις οποίες προχώρησε.

Οι καθαρές ζημίες περιορίστηκαν στις 4,34 δισ. λίρες ή 6,41 πένες ανά μετοχή, από 9,74 δισ. λίρες ή 14,41 πένες/μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι μετοχές ενισχύθηκαν έως και 7,9% στις 106,25 πένες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπό τη διοίκηση του Κρίστοφερ Τζεντ η Vodafone έχει ξοδέψει 200 δισ. δολάρια παγκοσμίως για εξαγορές, την ίδια ώρα που ανταγωνιστές όπως η France Telecom και η Deutsche Telekom μειώνουν τις δαπάνες τους, για να μειώσουν το υπέρογκο χρέος τους.

Ο Κρις Τζεντ άλλωστε προέβλεψε αύξηση της συνδρομητικής βάσης κατά 10% τουλάχιστον φέτος και το 2003, ενώ για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανέφερε ότι προβλέπει αύξηση κατά 15% το 2003.

Στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν στις 14,9 δισ. λίρες, επιτρέποντας στη Vodafone να κερδίσει την πρώτη θέση παγκοσμίως στον κλάδο των εταιρειών ασύρματης τηλεφωνίας από την ιαπωνική NTT DoCoMo.

Η βρετανική εταιρεία προσέθεσε στο πελατολόγιο της 3,7 εκατ. συνδρομητές στο τρίμηνο που τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας το σύνολο των συνδρομητών στα 107,5 εκατ. άτομα, έναντι 95,6 εκατ. άτομα την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ