
Στις αρχές του 2003 θα ανακηρυχθεί επισήμως το κράτος Σερβίας-Μαυροβουνίου
Το κράτος Σερβίας-Μαυροβουνίου, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Γιουγκοσλαβία, θα μπορεί να είναι «σε θέση να λειτουργήσει» τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2003, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
37
Το κράτος που θα συστήσουν η Σερβία και το Μαυροβουνίου και θα αντικαταστήσει τη σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας θα μπορεί να είναι «σε θέση να λειτουργήσει» τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2003, διαβεβαίωσε την Τετάρτη από τη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
«Τους προσεχείς μήνες, ίσως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα είμαστε η Σερβία και το Μαυροβούνιο ένα κράτος που θα λειτουργεί κανονικά» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου, υπό την αιγίδα του εκπρόσωπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα, το Βελιγράδι και η Ποτγκόριτσα δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν από κοινού ένα κράτος που θα αντικαταστήσει την παλιά Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
Ο κ. Τζίντζιτς τόνισε ότι το Σύνταγμα του νέου κράτους θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους.
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη Σερβία, όπου θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου προεδρικές εκλογές, τόνισε πως δεν βλέπει να υπάρξουν εμπόδια για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του νυν προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, «εάν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις».
Τέλος, σε ερώτηση για τις ελπίδες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την ευχή όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορέσουν να αναγνωριστούν ως υποψήφια χώρα το 2004 ή το 2005, ώστε να καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στην ΕΕ «έως το 2010».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λονδίνο: Πώς ο πόλεμος στο Ιράν «παγώνει» τα πολυτελή ξενοδοχεία και τη ζήτηση από τη Μέση Ανατολή
- LIVE: Μίλαν – Γιουβέντους
- Μπορεί το Μουντιάλ 2026 να βάλει τέλος στον πόλεμο των Μπέκαμ; – «Κοινή λατρεία»
- Μεγάλο ρεκόρ από τον Ντιμάρκο
- Epic Fury: Πύραυλοι 36 δισ. δολ. που προορίζονταν για Κίνα «χωνεύτηκαν» από τα βουνά του Ιράν
- Αυτές οι ομάδες θα καταφέρνουν να προκριθούν στο Final Four της Αθήνας σύμφωνα με τον Βεζένκοφ (vid)



