Λονδίνο: Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους των εταιριών τροφοδοσίας τροφίμων (catering) δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, σύμφωνα με σχετική έρευνα που έλαβε χώρα στη Βρετανία από την αρμόδια αρχή που ονομάζεται FSA (Food Standards Agency).

Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται ποσοστό των εργαζομένων που υπερβαίνει το ένα τρίτο δεν πλένει τα χέρια του πριν από την προετοιμασία του φαγητού, ούτε καν αφότου επισκεφθεί την… τουαλέτα.
Η FSA υπέβαλε ερωτηματολόγιο σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και διευθυντές των κατά τόπους υπηρεσιών τροφοδοσίας φαγητού στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ αρκετοί από τους υπαλλήλους δεν είχαν καν σχετική πιστοποίηση από κάποιον αρμόδιο φορέα, ούτε είχαν λάβει σχετική εκπαίδευση για τους τρόπους διασφάλισης των κανόνων υγιεινής κατά την προετοιμασία και το σερβίρισμα των φαγητών.

Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξάγει η FSA πριν από ένα χρόνο, είχε διαπιστωθεί ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία είχαν πάθει τροφική δηλητηρίαση έπειτα από την κατανάλωση φαγητών που είχαν ετοιμαστεί από εταιρίες τροφοδοσίας.

Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της FSA, η ένωση ξεκίνησε ήδη μια εκστρατεία ενημέρωσης των εν λόγω εταιριών αλλά και των αρμόδιων κρατικών φορέων, που θα περιλαμβάνει και μια εκπαιδευτική βιντεοκασέτα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Οι καταναλωτές απαιτούν να υπάρχει ποιότητα στο φαγητό που καταναλώνουν και δυστυχώς η έρευνα καταδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, αφού είναι ελάχιστες οι εταιρίες που σέβονται τους κανόνες υγιεινής. Αυτό πρέπει να σταματήσει», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FSA, Τζον Κρεμπς.

health.in.gr