38

Επίσκεψη στο Ρόμπιν Αϊλαντ, το νησάκι – φυλακή απέναντι από το Κέηπ Τάουν όπου ήταν φυλακισμένος ο Νέλσον Μαντέλα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Νότιο Αφρική.

Ο Πρόεδρος συνοδευόμενος από τον Γιώργο Μπίζο, δικηγόρο του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, περιηγήθηκε στα κτίρια των φυλακών, όπου είχε κρατηθεί για πάρα πολλά χρόνια σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης ο πρωταγωνιστής του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ και ηγέτης του Αφρικανικού Κογκρέσου, καθώς και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές της ελευθερίας.

Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε ακόμη το προαύλιο των φυλακών και τα κελιά λίγων τετραγωνικών, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι κοιμόντουσαν στο τσιμεντένιο πάτωμα ή πάνω σε μία κουβέρτα. Ο Έλληνας Πρόεδρος παρακολούθησε συγκινημένος την αφήγηση για τον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων και του Μαντέλα από έναν συγκρατούμενο του Νοτιοαφρικανού ηγέτη και από τον Γιώργο Μπίζο, οι οποίοι εξηγούσαν με λεπτομέρειες τα της καθημερινής ζωής των κρατουμένων.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Νοτίου Αφρικής τονίζοντας ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν «διέξοδο» στη Νότιο Αφρική, χρησιμοποιώντας την ελληνική εμπειρία για επενδύσεις στο Βαλκανικό χώρο, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.

Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επενδυτών στις χώρες των Βαλκανίων και σημείωσε την ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα έπειτα από την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ. Ακόμη ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα να αναπτυχθούν οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου εκτός των άλλων να καταπολεμηθεί και η ανεργία και σημείωσε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον κοινό δεσμό Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής, δηλαδή τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που διαβιούν στην μακρινή αυτή χώρα, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Κέηπ Τάουν.

Ανάλογες επισημάνσεις για την αναγκαιότητα ελληνικών επενδύσεων στη Νότιο Αφρική έκαναν και εκπρόσωποι των Νοτιοαφρικανών επιχειρηματιών, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, ενώ για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του Νοεμβρίου θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία εμπορίου και αναπτύξεως ΕΕ – Νοτίου Αφρικής, η οποία θα δώσει νέα ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κονστάντζα Κλαρίσα Ζούμα ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη του Κέιπ Τάουν στο αίτημα της Αθήνας να γίνει η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Νοτιοαφρικανή υπουργός απάντησε ότι θα μελετήσει και δύο άλλα ελληνικά αιτήματα, δηλαδή την οργάνωση στην Θεσσαλονίκη το 2008 της Παγκόσμιας Έκθεσης και την ανάληψη εκ μέρους της Ελλάδος της γενικής γραμματείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ