27

Το 91% των Ελλήνων εμφανίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, να μην έχει ή να έχει ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης, ενώ το 65% ικανοποιεί τις ανάγκες του με την προσφυγή στο δανεισμό.

Το ΙΝΚΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το 1/5 των Ελλήνων δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «καταναλωτές» με τη σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ τα 3/5 ζουν με δανεικά. Επιπλέον, το 21% με 28% των πολιτών έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών σε στέγαση και διατροφή.

Σε αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι έχει συμβάλλει το κόστος ζωής.

Με βάση την Πανελλήνια Έρευνα Τιμών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος αύξησης τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002 είναι 10,14%, ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Οκτωβρίου 2002 είναι 5,91% και στο 71% των προϊόντων παρουσιάστηκε αύξηση τιμών, ενώ στο 58% των προϊόντων η αύξηση είναι μεγαλύτερη του επίσημου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Από τις αρχές του έτους τα παράπονα έφτασαν τα 107.568, ενώ τα παράπονα για μισθώσεις ακινήτων ξεπέρασαν το σύνολο του 2001. Το κόστος ζωής καταλαμβάνει την έβδομη θέση στον πίνακα παραπόνων.

Τέλος, το ΙΝΚΑ επισημαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης την ανάγκη να περιοριστεί η «επιθετική πολιτική των εμπορικών τραπεζών» (επιτόκια πιστωτικών καρτών κ.τλ.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ