Oι πάσχοντες από αποφρακτική πνευμονοπάθεια υποτιμούν τη σοβαρότητα της πάθησής τους
Λονδίνο: Οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια φαίνεται ότι υποτιμούν τη σοβαρότητα της πάθησής τους, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Λονδίνο: Οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια φαίνεται ότι υποτιμούν τη σοβαρότητα της πάθησής τους, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες προκαλούν προοδευτική βλάβη στους πνεύμονες. Εκδηλώνονται με εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η αναπνευστική δυσχέρεια, ο χρόνιος και ήπιος βήχας, ή η αίσθηση αδυναμίας και κόπωσης.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Δρ Στίβεν Ρενάρντ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκα και τους συνεργάτες του βασίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια τα οποία δόθηκαν σε ασθενείς. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη φυσική τους κατάσταση και να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της νόσου τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χρόνιοι πάσχοντες οι οποίοι ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου μέτριας έντασης έπρεπε να διακόψουν τη δραστηριότητά τους χαρακτήρισαν την κατάστασή τους «μη σοβαρή». Ανάλογη ήταν η εκτίμηση και όσων ο βηματισμός ήταν χαρακτηριστικά πιο αργός σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας.
Από τη μελέτη επίσης προέκυψε ότι το 64% των ασθενών επισκέπτονταν γενικούς ιατρούς, ενώ μόνο το 20% πνευμονολόγο. Επιπλέον, μόνο το 45% είχαν υποβληθεί σε δοκιμασίες λειτουργίας των νεφρών και το 39% δεν ακολουθούσαν καμία φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης.
«Είναι ανησυχητικά τα ποσοστά που προέκυψαν από τη μελέτη μας. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς τους συμβαίνει και να προχωρήσουν στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Πρόκειται για μια σοβαρή παθολογική κατάσταση» επισημαίνει ο εισηγητής της έρευνας.
health.in.gr
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη που είχε εξαφανιστεί – Συνελήφθησαν 3 νεαροί από την Αίγυπτο
- Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου ένα ακόμη sold out: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το παιχνίδι με τον Βόλο
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας