25

Σε 235 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο Ελληνικός Φορέας πρόληψης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης (ΕΦΤΑ) το ετήσιο κόστος, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, της τηλεπικοινωνιακής απάτης στην Ελλάδα, ενώ οι μέθοδοι εξαπάτησης ξεπερνούν τις 200.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΤΑ, Μιχάλη Μαβή, τα κρούσματα της τηλεπικοινωνιακής απάτης στη χώρα μας αυξήθηκαν κατακόρυφα από ορισμένες ομάδες μεταναστών, οι οποίες έφθασαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, ένα από τα πιο επικίνδυνα κεφάλαια στις εν λόγω απάτες είναι τα ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα καθώς επιτήδειοι καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς του κέντρου και να χρεώσουν την εταιρεία με αστρονομικά ποσά από κλήσεις σε κινητά και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μαβή, τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στην αγορά πλαστές τηλεκάρτες, στις οποίες έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό τσιπ, ώστε όταν η κάρτα φθάνει στο τέλος της αντί να μηδενίζει να ξεκινά πάλι από την αρχή.

Αλλη δημοφιλής μέθοδος απάτης είναι η απόκτηση πολλών διαφορετικών τηλεφωικών γραμμών ανά διαμέρισμα. «Σε τέτοιες περιπτώσεις σχηματίζεται ουρά, ιδιαίτερα από αλλοδαπούς, οι οποίοι με λίγα χρήματα μπορούν να τηλεφωνήσουν για αρκετή ώρα στους δικούς τους στο εξωτερικό. Μόλις φθάσει ο πρώτος λογαριασμός οι δράστες εξαφανίζονται από το διαμέρισμα χρεώνοντας τις εταιρείες με ποσά που φθάνουν ακόμα και 200 εκατ. δρχ.» εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΦΤΑ.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως χρειάζεται και από τους συνδρομητές, καθώς ένας ξεχασμένος λογαριασμός στο γραμματοκιβώτιο μπορεί να γίνει αιτία για μεγάλα χρέη. Αυτό γιατί επιτήδειοι μπορούν να κλέψουν ένα λογαριασμό και με τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτόν να αποκτήσουν σύνδεση κινητής τηλεφωνίας και να χρεώσουν τον κάτοχο του λογαριασμού με μυθώδη ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση φοιτήτριας η οποία για απάτη αυτού του είδους κλήθηκε να καταβάλλει 25 εκατ. δρχ.

Ο ΕΦΤΑ για την προστασία των καταναλωτών προτείνει:

* Οι συνδρομητές να ειδοποιούν αμέσως μόλις αντιληφθούν την απώλεια του κινητού τηλεφώνου τους
* Να μην δανείζουν τα κινητά τους και να τα έχουν στην άμεση επίβλεψή τους
* Να τοποθετούν φραγή κλήσεων στο σταθερό τηλέφωνό τους, όταν απουσιάζουν και να ελέγχουν πιθανή εκτροπή κλήσεων που έγινε εν αγνοία τους
* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του Διαδικτύου και να μην «κατεβάζουν» λογισμικό από άγνωστες και ανεξέλεγκτες πηγές
* Να ελέγχουν σε τακτά διαστήματα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, ζητώντας αναλυτικό λογαριασμό και να ενημερώνουν τις εταιρείες για υποψίες κακόβουλης χρήσης του τηλεφώνου τους

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ