Επίθεση Σόλμπες κατά της Γαλλίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα
Επίθεση στη γαλλική κυβέρνηση εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Νομισματικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, κατηγορώντας τη για αποτυχία στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
27
Επίθεση στη γαλλική κυβέρνηση εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Νομισματικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, κατηγορώντας τη για αποτυχία στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, βαθαίνοντας έτσι την «κόντρα» στις χώρες της ευρωζώνης σχετικά με τους προσνατολισμούς της οικονομικής πολιτικής.
Ο γαλλικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2003, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να «κλείσει» και φέτος. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν ανακοίνωσε χθες περικοπές φόρων και υψηλότερες κρατικές δαπάνες, εκμεταλλεύομενος την πρόταση της Κομισιόν για αναβολή ισοσκελισμού των πρϋπολογισμών κατά δύο χρόνια στο 2006.
Δύο ημέρες μετά την πρόταση ο Πέδρο Σόλμπες δήλωσε σε πλειάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων ότι η Κομισιόν δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την καθυστέρηση εξισορρόπησης των δημοσιονομικών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εάν οι τελευταίες δεν τηρήσουν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τη μείωση των ελλειμμάτων κατά 0,5% ετησίως.
Το γαλλικό έλλειμμα, είπε, είναι «επικίνδυνα κοντά» στο όριο του 3%, το οποίο προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και εξέφρασε την ανησυχία του για τους δημοσιονομικούς στόχους του Παρισίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Ραφαρέν δείχνει ξεκάθαρα ότι αναβάλει τις διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το ζήτημα των ελλειμάτων καταδεικνύει τις διαφορές που υφίστανται στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ύφεση. Οι διαφορές και οι αντιθέσεις αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα μέχρι και την επόμενη συνάντηση του Ecofin τον Οκτώβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα χτυπήσει την Αττική η νέα ισχυρή κακοκαιρία
- Μονακό – Βίρτους Μπολόνια 82-84: Με τρίποντο του Βιλντόζα στο φινάλε οι Ιταλοί!
- Κορυφαίος παίκτης η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, λέει η Γκίλφοϊλ
- Η Αργεντινή σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ για να γίνει προορισμός για τις απελάσεις μεταναστών
- Γαλλία: Κάθειρξη 30 ετών σε υπάλληλο βρεφονηπιακού σταθμού που σκότωσε ένα μωρό με αποφρακτικό τουαλέτας
- Κινηματογραφική σύλληψη διαρρηκτών λίγο πριν αναχωρήσουν από την Κρήτη – Βίντεο ντοκουμέντο
