31

Αμετάβλητα στη «χαμηλή» ζώνη του 1,75% θα παραμείνουν τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Παράλληλα, ο Αλαν Γκρίνσπαν αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξασθένησης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2001, στη διάρκεια του οποίου η Fed μετέβαλε 11 διαδοχικές φορές τα βασικά επιτόκια, αυτά παραμένουν αμετάβλητα σε πρωτοφανώς χαμηλό για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες επίπεδο.

Στο επίπεδο του 1,75% διατηρείται, συγκεκριμένα, το βασικό ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού, που οι αναλυτές κρίνουν ως βαρόμετρο της πιστωτικής πολιτικής της Fed.

Χαμηλότερα ακόμα, στο 1,25% έχει διαμορφωθεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο το προεξοφλητικό επιτόκιο -προεξόφλησης στην Fed των δανείων εμπορικών τραπεζων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ρητά οτι διαγράφεται κίνδυνος περαιτέρω εξασθένησης της ομοσπονδιακής οικονομίας και γιαυτό μεταξύ άλλων ελήφθη η σημερινή απόφαση για τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό