
Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων προς τη Ζάμπια
Στον «αέρα» βρίσκεται το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων στη Ζάμπια, καθώς εάν το αφρικανικό κράτος δεν πει «ναι» στους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους, η αποστολή τροφίμων πρόκειται να διακοπεί εντός ολίγων εβδομάδων.
51
Στον «αέρα» βρίσκεται το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (WFP) στη Ζάμπια, καθώς στην περίπτωση μη άρσης από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας της απαγόρευσης στη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως εντός ολίγων εβδομάδων θα διακοπεί η αποστολή τροφίμων.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το επιστημονικό περιοδικό New Scientist, η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη Ζάμπια οδηγεί περισσότερους από 2,3 εκ.κατοίκους της χώρας αντιμέτωπους με λιμό, ωστόσο η λύση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αντιμέτωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τόσο από τη Ζάμπια, όσο και από την πλειονότητα των κρατών της αφρικανικής ηπείρου.
Οι ανησυχίες των περισσότερων αφρικανικών χωρών κατευνάζονται σταδιακά, αποδεχόμενες τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ωστόσο η Ζάμπια εμμένει στην απαγόρευση χρήσης τους με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης του τελεσιγράφου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, ο οποίος προειδοποιεί με διακοπή του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περίπτωση μη μεταβολής της στάσης της Ζάμπια.
Ομάδα επιστημόνων του αφρικανικού κράτους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέχοντας σε διαβουλεύσεις επί του θέματος, και η τελική απόφαση της Ζάμπια αναμένεται να ληφθεί σε διάστημα εντός δέκα ημερών.
«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 7.000 τόνους μη γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, τον οποίο προσέφερε το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας. Φθάνει μόνο για δύο εβδομάδες» δήλωσε στο New Scientist ο Ρίτσαρντ Λι, στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP).
«Οποιδήποτε καθυστέρηση (όσον αφορά στην άρση της απαγόρευσης) αποβαίνει σε βάρος των πολιτών της Ζάμπια» δηλώνει ο ίδιος, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για την υγεία των πολιτών που επικαλείται η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ως προς την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
«Απλά και μόνο το γεγονός ότι ο λαός μου πεινάει, δεν αποτελεί δικαιολογία για να του δώσουν δηλητήριο, να του δώσουν τρόφιμα που είναι πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία του» δήλωνε προ ημερών ο πρόεδρος Λέβι Μουναγουάσα από το βήμα της Παγκόσμιας Συνόδου για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έλαβε χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων απαντά πως σέβεται μεν το δικαίωμα της κυβέρνησης της Ζάμπια να λαμβάνει αποφάσεις εκ μέρους των πολιτών της, ωστόσο υπογραμμίζει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Οργανισμό να προμηθεύσει το λαό της χώρας με τη μεγάλη ποσότητα τροφίμων που χρειάζεται δίχως να συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» της ανθρωπιστικής βοήθειας γενετικά τροποποιημένοι σπόροι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κόντης: «Συγκλονιστικό επίτευγμα για τον ΟΦΗ – Του χρόνου να κάνουμε κάτι μεγάλο» (vid)
- Λουτσέσκου: «Σκοτεινή νύχτα, βραδιά ντροπής»
- Στο «πόδι» η Κρήτη: Οπαδοί του ΟΦΗ πανηγυρίζουν στο Ηράκλειο το Κύπελλο Ελλάδας (vid)
- Αυτή είναι η Χρυσή Βίβλος του Κυπέλλου Ελλάδας – Ο ΟΦΗ το πήρε δεύτερη φορά
- Ο ΟΦΗ ξανά Κυπελλούχος μετά από 39 χρόνια – Συγκίνηση και χαρά στην απονομή (vids)
- Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-2: Με τη σκέψη στην ‘Αρσεναλ, οι γηπεδούχοι έκαναν ανατροπή σε 5’


