37

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να κερδίσουμε τον πόλεμο που άρχισε εδώ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην ομιλία του στο Πεντάγωνο, όπου βρέθηκε μαζί με χιλιάδες Αμερικανούς για να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και στη Νέα Υόρκη, στο «Σημείο Μηδέν» εκεί που κάποτε υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, αλλά και την Πενσυλβάνια.

Το πρωί στις 8:46 το πρωί (15:46 ώρα Ελλάδος), ακριβώς τη στιγμή που το πρώτο από τα αεροσκάφη που απήγαγαν οι αεροπειρατές προσέκρουσε, ένα χρόνο πριν, στον πρώτο από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση των ονομάτων όσων έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου. Λίγο αργότερα, στις 9:00 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των θυμάτων.

Στις 10:29, την ώρα που κατέρρευσε και ο δεύτερος πύργος σήμανα πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη και οι οικογένειες των θυμάτων κλήθηκαν να κατεβούν στην ειδική εξέδρα που έχει τοποθετηθεί στο χαμηλότερο σημείο του Ground Zero.

Το «Σημείο Μηδέν» επρόκειτο να επισκεφθεί το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μους και θα απευθύνει μήνυμα από τη νησίδα Έλις, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης από όπου έφθασαν στις ΗΠΑ εκατομμύρια μετανάστες.

Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης στο Πεντάγωνο, ενώπιον περίπου 13.500 ανθρώπων, ο Τζορτζ Μπους τόνισε πως «οι τρομοκράτες που είχαν την ελπίδα να αποθαρρύνουν την χώρα μας διαλέγοντας αυτόν τον στόχο απέτυχαν».

Τόνισε επίσης ότι «οι μνήμες μιας μεγάλης τραγωδίας παραμένουν ζωντανές εδώ και για αυτούς που υπέστησαν τη βαριά απώλεια, η ζωή δεν θα είναι η ίδια. Η δολοφονία αθώων δεν μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί μόνο να την υπομείνει κανείς. Και παρόλο που (αυτοί οι άνθρωποι) πέθαναν με τραγικό τρόπο δεν πέθαναν μάταια».

Εξάλλου, στις 14:00 τοπική ώρα, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το μέγαρο της Γενικής Συνέλευσης, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν προς τις ΗΠΑ -τη φιλοξενούσα τον Οργανισμό χώρα- καθώς και τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από ολόκληρο τον κόσμο, τα αισθήματα βαθιάς λύπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αντιθέτως θα τεθούν σε κίνδυνο όλα όσα εκπροσωπούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή στο πνεύμα και στους σκοπούς του ΟΗΕ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου» προσθέτοντας πως «όλα αυτά για τα οποία εργαζόμαστε -ειρήνη, ανάπτυξη, υγεία, ελευθερία- πλήττονται από αυτή τη φρίκη. Όλα αυτά στα οποία πιστεύουμε -σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, πλουραλισμός και δημοκρατία- απειλούνται από αυτήν. Πρέπει να νικηθεί και πρέπει να νικηθεί από όλον τον κόσμο, που θα ενεργήσει σαν ένας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ