Λονδίνο: Τα υψηλά επίπεδα άγχους που πιθανόν βιώνουν τα παιδιά τα οδηγούν στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών πλούσιων σε λίπη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σέφιλντ.


Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συμμετείχαν 4.000 παιδιά ηλικίας από 11 έως 12 ετών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να εκτιμήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα επίπεδα του άγχους που βίωναν για το διάστημα ενός μήνα. Επιπλέον, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες την ίδια χρονική περίοδο.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η αύξηση των επιπέδων στρες συσχετιζόταν άμεσα με την αύξηση στην πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λίπη και την κατανάλωση διαφόρων «σνακ» και πρόχειρου φαγητού. Αντιθέτως, μειωνόταν αναλογικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και κατά συνέπεια η πρόσληψη των θρεπτικών για τον οργανισμό ουσιών.


«Κρίνεται αναγκαία η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα σχετικά με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, προκειμένου να αποτραπεί μελλοντικά η εκδήλωση ασθενειών που συσχετίζονται με την υιοθέτηση επιβλαβών διατροφικών συνηθειών» αναφέρει στο BBC ο Δρ Μάρτιν Κάρτραϊτ, ο επικεφαλής της έρευνας. «Πρέπει να βρούμε τρόπους για να κάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνειδητή διατροφική επιλογή των παιδιών» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

health.in.gr