Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν μέχρι και 54% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.

Στην έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Χονολουλού συμμετείχαν 558 ασθενείς και 607 υγιείς γυναίκες. Ο Δρ Μαρκ Γκούντμαν και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν στοιχεία τα οποία αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, στο αν υποβάλλονταν σε ορμονική αγωγή για ιατρικούς λόγους και γενικότερα στο ιατρικό και γυναικολογικό τους ιστορικό.


Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσοτήτες γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του αποβουτυρωμένου ή ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος, είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών.


«Η αυξημένη πρόσληψη λακτόζης είναι πιθανόν να αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων» υποστηρίζουν οι επιστήμονες.


Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί πλήρως και είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει οφέλη που αφορούν στη γενικότερη κατάσταση της υγείας των γυναικών.


«Συνιστούμε στις γυναίκες να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την οστεοπόρωση καθώς και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη αυτού του σημαντικού συστατικού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters ο εισηγητής της έρευνας.

health.in.gr