Λος Άντζελες: Η τακτική κατανάλωση προϊόντων σόγιας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Carcinogenesis.


H σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα των αδένων του μαστού. Επιπλέον, η κατανάλωση των συγκεκριμένων φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων του οργανισμού.


Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή Κεκ, του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, συμμετείχαν 501 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού, καθώς και 594 υγιείς γυναίκες. Η Δρ Άννα Γου και η επιστημονική της ομάδα αξιολόγησαν και άλλους παράγοντες, όπως οι ποσότητες των συγκεκριμένων φυτικών ινών που κατανάλωναν οι γυναίκες, τη συχνότητα πρόσληψής τους αλλά και το είδος τους, και ομαδοποίησαν τις συμμετέχουσες σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.


Με βάση τα ευρήματά τους, η τακτική αυξημένη κατανάλωση σόγιας κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή μείωνε δραστικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό μέχρι και 47%. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έκαναν τακτική κατανάλωση προϊόντων σόγιας κατά τη διάρκεια της εφηβείας και λιγότερο ως ενήλικοι εμφάνιζαν ελάττωση των πιθανοτήτων κατά 23%.


«Η σόγια λειτουργεί βέβαια ως ανεξάρτητος προστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά ακόμα δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε μια ακριβή συνιστώμενη ποσότητα ούτε και να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά στο δικτυακό τόπο Εurekalert η εισηγήτρια της έρευνας.

health.in.gr