Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» την Κυριακή ο μεγάλος κωμικός, Γιάννης Γκιωνάκης

«Έφυγε» την Κυριακή ο μεγάλος κωμικός, Γιάννης Γκιωνάκης

Απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί.

31

Απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ύστερα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί. Πριν από ένα μήνα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και την Κυριακή το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός. Υπήρξε κλασικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελλάριου, του Γιαννακόπουλου.

Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η Σπασμένη Στάμνα του Κλάιστ και Ο Κοριός του Μαγιακόφσκι σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Το 1944 πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο, στην παράσταση Τελευταίος Ασπροκόρακας και συνέχισε με τον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, το Βυθό και Η Ζωή Ξαναρχίζει.

Όπως όλοι οι μεγάλοι κωμικοί της εποχής του δεν άργησε να δοκιμάσει την τύχη του και στον κινηματογράφο, όπου πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του 1950, με πρώτο έργο την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν.

Ακολουθούν μόνο επιτυχίες, μερικές από τις οποίες είναι και το Παπούτσι από τον τόπο σου, Το Κορίτσι με τα παραμύθια, Παιδί του δρόμου, Η ωραία του κουρέα, Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Ενα αγόρι αλιώτικο από τα άλλα κλπ. Πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όλες μεγάλες επιτυχίες, αλλά και θεατρικά έργα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στο Εθνικό Θέατρο. Αφήνει εποχή με το ρόλο του στον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου.

Τελευταία του θεατρική εμφάνιση είναι το 1993, με μία επιθεώρηση σε εμπορική σκηνή της Αθήνας, ενώ λίγο αργότερα καθηλώνεται στο κρεβάτι από τον ζαχαροδιαβήτη. Είχε δύο κόρες, την Πωλίνα και την Ρενάτα, και τρία εγγόνια. Διετέλεσε, επίσης, και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

Η κηδεία του Γιάννη Γκιωνάκη θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε στην οικογένεια του εκλιπόντος ηθοποιού ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του αγαπητού κωμικού.

«Ο Γιάννης Γκιωνάκης ήταν μια από τις πιό χαρακτηριστικές φιγούρες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, που γοήτευσε και μέσω τηλεόρασης, εξακολουθεί να γοητεύει γενιές ολόκληρες Ελλήνων που διασκέδασαν και συγκινήθηκαν με το ταλέντο των μεγάλων Ελλήνων κωμικών. Η ίδια σχέση με το κοινό διαμορφώνεται και στο σανίδι του θεάτρου».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η μνήμη του Γιάννη Γκιωνάκη θα είναι διαρκής όσο ο κόσμος εξακολουθεί να τον βλέπει στο έργο που άφησε πίσω του.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Γιάννη Γκιωνάκη εξέφρασε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για τον αδόκητο θάνατό του.

«Ο Γιάννης Γκιωνάκης, με το πηγαίο ταλέντο του, αναδείχθηκε ένας εκ των κορυφαίων κωμικών ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, που με τις μοναδικές του ερμηνείες χάρισε το γέλιο σε γενιές ολόκληρες, κερδίζοντας, όχι μόνο το χειροκρότημα, αλλά και την αγάπη τους» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024