Λονδίνο: Το κάλιο, χημικό στοιχείο που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε φρούτα όπως οι μπανάνες, είναι πιθανό να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Neurology.


Η ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Κουίνς της Χονολουλού μελέτησε τις περιπτώσεις 5.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι λάμβαναν διουρητικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης και την αποφυγή των επιπτώσεων που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά από αυτά αυξάνουν το βαθμό αποβολής του καλίου, με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα των ασθενών να μειώνονται.


Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, οι συμμετέχοντες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα καλίου στο αίμα τους αντιμετώπιζαν, κατά μέσο όρο, δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.


Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ντέμπορα Γκριν, μιλώντας στο BBC επισήμανε ότι όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά φάρμακα θα ωφεληθούν εάν αυξήσουν την πρόσληψη καλίου με το καθημερινό τους διαιτολόγιο.


«Τα διουρητικά σκευάσματα αποτελούν σαφώς έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι πιθανό όμως η δράση τους να ισχυροποιείται με την προσθήκη ποσοτήτων καλίου στο καθημερινό διαιτολόγιο των πασχόντων» τόνισε η Δρ Γκριν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο διαιτολόγιο των πασχόντων θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό, καθώς υπάρχουν και διουρητικά φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό.

health.in.gr