53

Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι κατέθεσε η ιαπωνική αντιπολίτευση, διαμαρτυρόμενη για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση «συμβολική», καθώς δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Αλλωστε, η πρόταση μομφής κατατέθηκε μία ημέρα πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής. Η αντιπολίτευση επικρίνει την αδυναμία του Γ.Κοϊζούμι να εφαρμόσει μέτρα ικανά να οδηγήσουν την οικονομία της Ιαπωνίας στην ανάκαμψη, μετά από μια δεκαετή ύφεση, και προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, καθώς η κυβέρνησή του έχει πληγεί από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, και η δημοτικότητά του φθίνει διαρκώς, σε σύγκριση με το 90% που κατέγραφε όταν ανελαβε την πρωθυπουργία.

Πρόκειται για την πρώτη πρόταση μομφής κατά του Ιάπωνα πρωθυπουργού από τον Απρίλιο του 2001, οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό