27

Το προσχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και άλλες συναφείς διατάξεις» έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε μία προσπάθεια να διασφαλισθεί ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να εδραιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρηματιών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο διαχωρίζεται ο ρόλος του συμβούλου και του ελεγκτή σε μια εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συμπίπτουν αυτοί οι δυο ρόλοι, καθώς δημιουργούνται κίνητρα για να μην απεικονίζονται σωστά τα λογιστικά στοιχεία.

Το ν/σ προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της εταιρικής λειτουργίας, μέσω της εφαρμογής της λογιστικής τυποποίησης, και τη διασφάλιση της ποιότητας των λογιστικών ελέγχων. Η ΕΛΤΕ υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και θα διοικείται από επταμελές ΔΣ.

Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις:

1) Δημιουργείται νέα εποπτική αρχή (ΕΛΤΕ), με συμμετοχή άλλων χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), του ΣΕΒ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

* Στην ΕΛΤΕ μεταφέρεται η ευθύνη της λογιστικής τυποποίησης και των λογιστικών ελέγχων. Σημαντικές αρμοδιότητες του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών και Λογιστών και όλες οι αρμοδιότητες του ΕΣΥΛ μεταφέρονται στη νέα αρχή.

* Η ΕΛΤΕ αποτελεί ένα ανεξάρτητο οργανισμό με δομή που εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία. Σημαντικά ζητήματα όπως οι κανόνες δεοντολογίας και οι πειθαρχικές διώξεις δεν ανήκουν πλέον στην αποκλειστική ευθύνη των ορκωτών ελεγκτών.

2) Εισάγεται για πρώτη φορά ο ποιοτικός έλεγχος του έργου των ορκωτών ελεγκτών και μάλιστα με τρόπο που εγγυάται την αξιοπιστία των ελέγχων. Η επιτροπή της ΕΛΤΕ που διενεργεί αυτό τον έλεγχο έχει επίσης ανεξάρτητη σύνθεση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου διαβιβάζονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για περαιτέρω ενέργειες. Πειθαρχικές παραβάσεις των ορκωτών ελεγκτών παραπέμπονται στα ανεξάρτητα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εκτός από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, δημιουργείται και δευτεροβάθμιο με ανεξάρτητη δομή και διασφαλίζεται η συνεργασία των εποπτικών αρχών και του υπηρεσιακού απόρρητου.

3) Εισάγεται ένα αυστηρό σύστημα ποινών για τους παραβάτες.

4) Εισάγονται τέσσερις περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του. Αυτές αφορούν στην απαγόρευση πρόσληψης από επιχείρηση την οποία ελέγχει, την απαγόρευση ανάθεσης του ελέγχου σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες συμβούλου κατά το πρόσφατο παρελθόν, την κατάρτιση καταλόγου συμβουλευτικών υπηρεσιών τις οποίες δεν μπορεί να παρέχει η εταιρεία στην οποία ανήκει, και τον περιορισμό των διαδοχικών χρήσεων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιείται ο ίδιος ελεγκτής.

5) Με σκοπό την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή, μειώνεται κατά ένα χρόνο η προαπαιτούμενη προϋπηρεσία. Τις εξετάσεις αναλαμβάνει πλέον επιτροπή της ΕΛΤΕ και δεν επιτρέπεται σε ελεγκτική εταιρεία να διαθέτει πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο και τα όργανα του ΣΟΕΛ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ποιοτικός έλεγχος αφορά στο 10% των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών και το 2% των μη εισηγμένων, καθώς και ότι το ασυμβίβαστο ελεγκτή και συμβούλου αφορά μόνο στις εισηγμένες εταιρείες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ