27

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών περίπου «αναρριχήθηκε» στην Γερμανία η ανεργία τον Ιούνιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε απρόσμενη πτώση το Μάιο, δημιουργώντας νέα προβλήματα στην κυβέρνηση Σρέντερ εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 39.000 άτομα στα 4,09 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 9,8% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,3% το Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,3%.

«Είναι μία πολύ άσχημη εικόνα» δήλωσε στο Bloomberg ο υπεύθυνος προσλήψεων της αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Deutsche Woolworth GmbH. «Δεν βλέπω βελτίωση» προσέθεσε.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από ένα εξάμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας ότι οι εργοδότες δεν θα προχωρήσουν μάλλον σε προσλήψεις. Επιπλέον, η αύξηση της ανεργίας πλήττει την προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Σρέντερ.

«Οι ουρές των ανέργων είναι ένα πλήγμα για τον Σρέντερ» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής της Psephos, Χανς-Γιούργκεν Χόφμαν. «Το εκλογικό σώμα δεν θα πιστέψει στις υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής του» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ