27

Με εκρηκτικό ρυθμό της τάξεως του 6,1% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, έναντι 5,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, αντανακλώντας την πρώτη εδώ και ενάμισι έτος αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2001 το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,7%.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου είναι ο υψηλότερος των δύο τελευταίων ετών. Παρ όλα αυτά, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.

Η απουσία μίας περαιτέρω ενίσχυσης της ζήτησης από τους καταναλωτές, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έπαψαν να ξοδεύουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δύσκολα θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο, κατά 3,2% στο τρίτο και 3,5% στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο του 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά χαμηλότερος από το 7%, στο οποίο συνήθως «εκτινάσσεται» η αμερικανική οικονομία όταν εξέρχεται από περιόδους ύφεσης.

Έτσι άλλωστε εξηγείται γιατί η Fed αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών (1,75%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά έως το τέλος του έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ