Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει στην αποτροπή εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, όπως αυτή δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine.


Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διεξήγαγαν μελέτη που διήρκεσε 17 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 γιατροί από τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους. Το 21% δήλωσε πως έτρωγε ξηρούς καρπούς περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη ομάδα το ποσοστό αιφνιδίου θανάτου οφειλόμενου σε ανακοπή καρδιάς ήταν σημαντικά μικρότερο (περίπου κατά 47%) σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς



Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, όπως το νεαρό της ηλικίας, η υγιεινή διατροφή γενικότερα και η αποχή από το κάπνισμα -σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών.



«Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών δεν μπορεί πάντως να αμφισβητηθεί. Φαίνεται πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο και σε ακόρεστα λίπη είναι υπεύθυνη για την ευεργετική δράση τους» δήλωσε στο Reuters Ηealth η Δρ Τζοάν Μένσον, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

health.in.gr