27

Απρόσμενη πτώση σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, παρέχοντας μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παλεύει για να ανακάμψει από την ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 91,3 μονάδες, έναντι 91,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 92 μονάδες.

Ο δείκτης των μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε επίσης στις 104,9 μονάδες από 106,2 το Μάιο.

«Όλη αυτή η συζήτηση για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, ειλικρινά δεν ξέρω από που προέρχεται» δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Krones, Γιούργκεν Τάους. «Ξεκάθαρα, οι δουλειές έχουν πέσει, ειδικά στη Γερμανία» συμπλήρωσε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η αυξανόμενη ανεργία και οι ανησυχίες για τις εξαγωγές ίσως υπονομεύσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι ίσως περικόψει νέες θέσεις εργασίας, ενώ η διαφημιστική WPP είπε ότι «βλέπει» λίγες ενδείξεις ανάκαμψης των διαφημιστικών δαπανών.

«Δεν αναμένουμε μία πραγματική ανάκαμψη πριν το 2003» εκτιμά η οικονομική διευθύντρια της Washtec, Σαμπίν Ντέκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ