Λονδίνο: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θωρακίζει τον οργανισμό από ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζουν δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και στην ηλεκτρονική σελίδα του ΒΒC αντίστοιχα.


Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος 690 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 64 ετών από τη Βρετανία, που αύξησαν την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με στόχο την ελάττωση της αρτηριακής πίεσής τους.Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για διάστημα έξι μηνών. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε διατροφικό πρόγραμμα ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν το συνηθισμένο διατροφικό τους πρόγραμμα.


Μετά την παρέλευση του εξαμήνου διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν ελάττωση της συστολικής πίεση κατά μέσο όρο της τάξης των 4,0mmHg και της διαστολικής κατά 1,5 mmHg.


Η ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών έγκειται στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτρέπουν την εμφάνιση αθηρωσκλήρωσης των αρτηριών και κατά συνέπεια και καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν 30.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 49 έως 79 ετών. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών, ο Δρ Τσαρλς Τζορτζ της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης με τα φρούτα και τα λαχανικά.


Ο Δρ Κέι-Τι Θο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συμπλήρωσε μιλώντας στο BBC ότι τα αποτελέσματα, αν και πρώιμα, δείχνουν ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη θωράκιση του οργανισμού από σημαντικό αριθμό ασθενειών.

health.in.gr