Λονδίνο: Ο Βρετανικός Οργανισμός Ελέγχου των Τροφίμων (FSA) επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα σουηδικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ουσία ακρυλαμίδη, που περιέχεται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο, δεν συνιστά αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.


Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν θα προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων μέχρι να συλλέξει περισσότερα στοιχεία για την ακρυλαμίδη.


Η ακρυλαμίδη συνήθως εντοπίζεται σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως τα πατατάκια, οι φρυγανιές και οι ψητές πατάτες. Από επιστημονικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό.


Μιλώντας στο Reuters, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μπέτι Γκμίντερ, τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά απλώς να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ειδική επιτροπή της ΕΕ, αποτελούμενη από διαιτολόγους, πρόκειται να θέσει το ζήτημα υπό εξέταση στην προσεχή συνάντησή της, στις αρχές Ιουλίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ -με παλαιότερη οδηγία της- εφιστά την προσοχή των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής τροφίμων και προτείνει την εξεύρεση τεχνικών μεθόδων για την πρόληψη εμφάνισης της ακρυλαμίδης στα τρόφιμα.


Η επιστημονική κοινότητα σχεδιάζει τη διεξαγωγή περαιτέρω επιστημονικών μελετών για το εν λόγω ζήτημα, ώστε να εκδώσει σαφείς οδηγίες.

health.in.gr