Το παθητικό κάπνισμα μειώνει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών
Βαλτιμόρη: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα εισπνεόμενου καπνού, μέσω του παθητικού καπνίσματος, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, επηρεάζοντας κυρίως την ικανότητα ανάγνωσης, ανάπτυξης κρίσης και επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων.
Βαλτιμόρη: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα εισπνεόμενου καπνού, μέσω του παθητικού καπνίσματος, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, επηρεάζοντας κυρίως την ικανότητα ανάγνωσης, ανάπτυξης κρίσης και επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων.
Ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί τη χρονική περίοδο 1988-1994 στην τράπεζα πληροφοριών του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής.
Αναλύοντας τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά είναι παθητικοί καπνιστές και αντιμετωπίζουν κάποια από τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Κίμπερλι Γιόλτον, του Παιδιατρικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, συγκρότησε μια ομάδα αποτελούμενη από 4.399 παιδιά, ηλικίας από έξι έως και 16 ετών, που είχαν χαμηλά επίπεδα κοτινίνης στο αίμα και δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Η κοτινίνη είναι μια ουσία η οποία παράγεται όταν η νικοτίνη μεταβολίζεται από τον οργανισμό και εντοπίζεται στο αίμα, τα ούρα, το σάλιο και στις τρίχες.
Το 43% των παιδιών είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και το 85% είχε ανιχνεύσιμες ποσότητες κοτινίνης στο αίμα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν δυσκολίες στην ανάγνωση. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη ποσότητα κοτινίνης ανιχνεύθηκε στο αίμα κάποιου εκ των συμμετεχόντων, τόσο χαμηλότερη βαθμολογία είχε συγκεντρώσει στα τεστ ανάγνωσης, επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων και αιτιολόγησης απόψεων.
Μιλώντας στο Reuters, η Δρ. Γιόλτον σχολίασε ότι τα αποτελέσματα παρέμεναν τα ίδια, ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο και την μόρφωση των γονέων.
health.in.gr
- Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Πρώτες βοήθειες σε μία γυναίκα
- Το νέο «πολυεργαλείο» της Ρεάλ Μαδρίτης (vid)
- Για «έκρηξη» βίας μιλά ο καγκελάριος Μερτς, επιρρίπτοντας ευθύνες στους μετανάστες
- ΕΙΝΑΠ: Έκδηλη η ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής
- Λίλι Άλεν: Από τα ράφια των δισκοπωλείων στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Σεισμός στο Άγιον Όρος – «Θέλει προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» – Τι λένε οι σεισμολόγοι

