Αυξάνονται οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία – Κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία και στη Γερμανία οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων 10 μηνών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
27
Την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων δέκα μηνών σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία το Μάρτιο, ενώ οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη Γερμανία αυξήθηκαν 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αν εξαιρεθούν τα προϊόντα που στηρίζονται στο πετρέλαιο παρέμειναν αμετάβλητες. Σημειώνεται πάντως, ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% τον Απρίλιο, από 1,8% τον προηγούμενο μήνα.
Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία οι μισθοί αυξήθηκαν το Μάρτιο με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Οι ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν το πρώτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών, καθιστούν περισσότερο πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2,5% το Μάρτιο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.
«Αυτό δεν θα κάνει τη ζωή εύκολη στην ΕΚΤ» δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντέιβιντ Νοντ. «Με βάση με αυτά που βλέπουμε, ο πληθωρισμός» θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, προσέθεσε.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25%. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού έως και 0,75%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία: Πού έχει διεκοπεί η κυκλοφορία – Σε ποια σημεία χρειάζονται αλυσίδες
- Κάθριν Ο’Χάρα: Η ηθοποιός έπασχε από «situs inversus» – Η καρδιά της ήταν στη δεξιά πλευρά
- Η στεγαστική κρίση απειλεί τα θεμέλια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας
- Εσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Κώστα Κεντέρη που κρατούσε 27 χρόνια
- Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η Ζαγορά – Πού έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού στην Αττική
- Οι Γουόριορς κάνουν «all in» για να πάρουν τον Αντετοκούνμπο!

