Η γυμναστική μειώνει την αρτηριακή πίεση
Ουάσινγκτον: Η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα της πίεσης του ατόμου πριν ξεκινήσει να ασκείται, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Ουάσινγκτον: Η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα της πίεσης του ατόμου πριν ξεκινήσει να ασκείται, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Στην έρευνα, που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τουλέιν, συμμετείχαν 2.419 άτομα που ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, αερόβιας και μη. Η μέση τιμή μείωσης της πίεσης ήταν 3,8mmHg για τη συστολική και 2,8mmHg για τη διαστολική.
Οι μετρήσεις έγιναν στην πρώτη περίπτωση όταν η καρδιά βρισκόταν σε φάση συστολής και εξωθούσε το αίμα στις αρτηρίες, ενώ στη δεύτερη όταν η καρδιά βρισκόταν σε φάση διαστολής.
Αξιο παρατήρησης είναι ότι το σωματικό βάρος δεν έπαιξε σοβαρό ρόλο, καθώς η πίεση μειώθηκε σημαντικά ακόμα και στους συμμετέχοντες που δεν χρειάζονταν να χάσουν βάρος.
Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης και, σύμφωνα με μελέτες, το 25% των ενηλίκων δεν ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής. Το 1/4 των Αμερικανών ενηλίκων έχει υψηλή πίεση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται καθημερινά η κατάστασης της υγείας του.
Η φυσιολογική πίεση στους ενηλίκους είναι χαμηλότερη από 130mmHg για τη συστολική και 85mmHg για τη διαστολική. Υψηλή χαρακτηρίζεται η πίεση που ξεπερνά τα 140 και 90mmHg αντίστοιχα.
Ο Δρ Τζέραλντ Φλέτσερ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι το όφελος για τον οργανισμό είναι μεγάλο είτε κάποιος είναι υπερτασικός είτε όχι.
Πηγή: Associated Press
health.in.gr
- ΗΠΑ: Ξεμένουν από όπλα – Νέες συμφωνίες με αμυντικές βιομηχανίες
- Φάμελλος: Πρέπει να φύγει η κυβέρνηση των σκανδάλων, καθοριστικός ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική εναλλακτική
- H αντιύλη βγήκε για πρώτη φορά από το εργαστήριο – Ιστορική βόλτα με φορτηγό του CERN
- Οι χειρότεροι Μπακς της εποχής Αντετοκούνμπο: Η κόντρα με τον Γιάννη, τα αρνητικά ρεκόρ και η λευκή πετσέτα
- H Δανία αναζητεί τη νέα της κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές – Τα σενάρια
- ΕΕ: Νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Επιπλέον αεροσκάφη και προληπτική τοποθέτηση πυροσβεστών

