28

Με μικρή άνοδο 0,27%, στις 5.243,60 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο Παρίσι, ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.606,42 μονάδες (+0,38%) και ο DAX, στη Φρανκφούρτη, στις 5.279,32 (+0,31%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 κινήθηκε στο +0,05% και ο DJ Euro Stoxx50 στο +0,09%.

Οι τηλεπικοινωνιακοί τίτλοι συνέχισαν να δέχονται πιέσεις την Παρασκευή, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Nokia, αλλά τα κέρδη σε ορισμένα blue chip του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου ήταν εκείνα που συγκράτησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό πρόσημο.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα «σημαδεύτηκε», γενικά, από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Nokia και της Microsoft· ιδαίτερα μάλιστα από τις προειδοποιήσεις τους για την πορεία των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, κατά το οποίο αναμένεται να ανακάμψουν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η αμερικανική οικονομία.

Παρόλα αυτά, ο CAC 40 βγήκε βελτιωμένος κατά 3,1% σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE κατά 1,6% και ο DAX κατά 1,5%. «Ίσως υπάρχει κίνδυνος οι τιμές των μετοχών να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα, με βάση προσδοκίες πλήρους ανάκαμψης, κάτι που όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί», σχολίασε αναλυτής της Seven Ιnvestment Management στους Financial Times.

Η Nokia πρόσθεσε στις χθεσινές της απωλείες (13%) άλλα 4,3% και την ακολούθησε η Siemens στο -2%. Το σημαντικότερο όμως είναι οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Ericsson -ανακοινώνονται τη Δευτέρα- οι οποίες δεν είναι θετικές, αν το -6,5% της σημερινής συνεδρίασης αντανακλά το επίπεδο των προσδοκιών που διαμορφώνονται.

Μικρές ήταν οι μεταβολές για τους τίτλους της Vodafone και της Orange, αντίθετα από την mm02 που υποχώρησε κατά 5,2%.

Σημαντικές αντιστάσεις κράτησαν τα «βαριά χαρτιά» των: Societe Generale (+4,2%), BNP Paribas (+2,9%), HSBC (+0,3%), Prudential (+2,3%), Allianz (+0,4%), Munich Re (+,1%) και Deutsche Bank (+1%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ