Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τους νέους φόρους για τα ακίνητα
Σε επ αόριστον αναβολή φαίνεται να οδηγούνται τα σχέδια για επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών στα ακίνητα, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις προτάσεις της επιτροπής Γεωργακόπουλου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
25
Σε επ αόριστον αναβολή φαίνεται να οδηγούνται τα σχέδια για επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών στα ακίνητα, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις προτάσεις της επιτροπής Γεωργακόπουλου. Έτσι (όπως αναφέρει το περιοδικό «Ακίνητα στην Ελλάδα», που κυκλοφορεί μαζί με Τα Νέα την Πέμπτη), στο συρτάρι θα παραμείνουν ο ΦΠΑ στις οικοδομές, η σκέψη για κατάργηση της έκπτωσης της δαπάνης για εκμίσθωση πρώτης κατοικίας και ο περιβόητος φόρος κατοχής.
Συγκεκριμένα, καμία αλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί στο καθεστώς στις απαλλαγές για την πρώτη κατοικία στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, αφού -όπως αναφέρει στο περιοδικό ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης- «είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του υπουργείου για διατήρηση των απαλλαγών της πρώτης κατοικίας, διότι θεωρείται κοινωνικό αγαθό και πρέπει να περιφρουρηθεί αυτή η κοινωνική κατάκτηση του Έλληνα πολίτη με κάθε μέσο».
Οι φήμες για ενδεχόμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προκάλεσαν αναστάτωση στη στεγαστική πίστη, καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι δεν προχωρούν σε σύναψη δανείων μέχρι ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη τραπεζών δηλώνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο έχει μειωθεί ο ρυθμός χορήγησης των στεγαστικών δανείων. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν συζητούν την κατάργηση της έκπτωσης του συνόλου των τόκων δανείων για πρώτη κατοικία.
Στο θέμα του ΦΠΑ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, το πρόβλημα έγκειται στο ότι για την εφαρμογή του στα ακίνητα απαιτείται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να συγκλίνουν στις εμπορικές. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου επί αντικειμενικών-πλασματικών αξιών.
Τέλος, για τον πολυδιαφημισμένο φόρο κατοχής, η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τα προβλήματα στην ανάπτυξη του συστήματος TAXIS αποτελούν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο φόρος κατοχής στα ακίνητα τα επόμενα δύο χρόνια, ενδεχομένως όμως μετά το 2005, με την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων και την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων του ΤΑΧΙS να λειτουργήσει πιλοτικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Μπενφίκα απαγόρεψε την είσοδο στο γήπεδό της σε πέντε οπαδούς για ρατσιστικές συμπεριφορές
- Μακρόν: Παρουσιάζει τη γαλλική πολιτική πυρηνικής αποτροπής σε βάση υποβρυχίων εν μέσω φόβων για την Ρωσία
- CAPITAL TANKERS Corp. IPO – A Historic Record for Greek Shipping
- Ιράν: Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή, πού έχουν συγκεντρωθεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ – Χάρτες και βίντεο
- Πετρέλαιο: Πάνω από 2% η αύξηση στην τιμή του
- Pat McGrath: Διάσημη αλλά χρεωμένη – Τι συμβαίνει με την αγαπημένη της LVMH


