28

Στο 4,4% αυξήθηκε το Μάρτιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα, έναντι 3,8% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το σχετικό μηνιαίο δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Eurostat. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, μετά την Ιρλανδία (5,1%).

Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,5% το Μάρτιο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητος από το Φεβρουάριο στο 2,3%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία (1,5%), την Αυστρία και το Λουξεμβούργο (1,7% αμφότερες).

Σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στην Ιταλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Συνολικά, αυξήθηκε σε επτά κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε πέντε.

Σε σχέση με το Μάρτιο του 2001, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία (από 1,7% σε 3%), τη Μεγάλη Βρετανία (από 1% σε 1,5%) και τη Γαλλία (από 1,4% σε 2,2%).

Οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 3% σε 1,7%), την Πορτογαλία (από 5,1% σε 3,3%) και τη Γερμανία (από 2,5% σε 1,9%).

Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία (1,4%) και τη Γαλλία (2%). Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ολλανδία (5%), την Ιρλανδία (4,3%) και την Πορτογαλία (4,1%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ