Βιολογικά τρόφιμα: Είναι πιο υγιεινά;
Λονδίνο : Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν κατακλύσει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κατ' απαίτηση των καταναλωτών που τα προτιμούν πιστεύοντας ότι είναι πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι όμως έτσι;
Λονδίνο : Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν κατακλύσει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κατ’ απαίτηση των καταναλωτών που τα προτιμούν πιστεύοντας ότι είναι πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι όμως έτσι;
Η ανάπτυξη του συστήματος αυτής της παραγωγής στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αποδεδειγμένα παράγονται τρόφιμα με πλεονεκτήματα για την υγεία, καθώς αποφεύγονται η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, όπως επίσης και το ξεβοτάνισμα. Οι παραγωγοί εναλλάσσουν τη σοδειά ανά έτος, ώστε να παραμένει εύφορο το έδαφος και στη ζωική παραγωγή προσπαθούν να διατηρούν τα ζώα υγιή, αποφεύγοντας τη συστηματική χρήση αντιβιοτικών.
«Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου επιτρέπεται ο ψεκασμός της σοδειάς, χωρίς να ενθαρρύνεται αυτή η πρακτική, ενώ μόνο επτά τεχνητά πρόσθετα επιτρέπονται σύμφωνα με τα δεδομένα της οργανικής παραγωγής», τονίζει η Σου Φλοκ, εκπρόσωπος Τύπου της Soil Association, της μεγαλύτερης βρετανικής ένωσης πιστοποίησης της οργανικής παραγωγής.
Για να διασφαλιστεί η αγνότητα της οργανικής παραγωγής, η ομάδα των αρμόδιων ενώσεων δίνει μάχη για να κρατήσει τους γενετικά τροποποιημένους καρπούς μακριά από τα χωράφια της.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα το Reuters, είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι μια φάρμα δεν παράγει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, διότι συχνά οι γενετικά τροποποιημένοι καρποί διασταυρώνονται με οργανικούς ή με άγρια φυτά.
Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια και αναγνωρίζουν την αξία των βιολογικών (οργανικών) τροφίμων, καθώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι πιο υγιεινά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφής, ωστόσο, δεν συμμερίζεται την άποψη αναφορικά με την υπεροχή τους, αφού έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό New Scientist τον περασμένο Μάρτιο, έδειξε ότι η σούπα από βιολογικά λαχανικά είχε τα ίδια ποσοστά σαλικυλικού οξέως με μια απλή σούπα.
«Εντούτοις, υπάρχουν αποδείξεις για τα περιβαλλοντικά οφέλη» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Την άποψή του συμμερίζεται και η Ένωση Διατροφικών Δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει το περιθώριο της επιλογής.
«Για μας ένα λαχανικό είναι πάντα λαχανικό, άσχετα από τις διαφορές στην παραγωγή, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο» εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης.
Στη Βρετανία, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφής έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις για την παραγωγή οργανικών τροφίμων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με αυτού του τύπου την παραγωγή πρέπει να έχουν εγγραφεί σε μια αναγνωρισμένη ένωση, η οποία μία φορά το χρόνο επιθεωρεί τον παραγωγό.
health.in.gr
- Χριστούγεννα: Προσοχή στα λαμπιόνια – Το μήνυμα της Πυροσβεστικής
- Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕΛ Novibet ο Μαλεζάς
- Πυροβολισμοί στο Ίλιον
- Έκλεισαν οι κάλπες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η ψηφοφορία
- Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια – Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα, νεκρός ο οδηγός
- Πηγή Δεβετζή: «Ο Χριστός ήταν δίπλα μου» λέει η Ολυμπιονίκης για το τροχαίο ατύχημα που είχε