Ύποπτη για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης;
Λονδίνο: Επιστήμονες βρήκαν νέα στοιχεία που συνδέουν τη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Karolinska Institute της Σουηδίας, που δημοσιεύει το ΒΒC.
Λονδίνο: Επιστήμονες βρήκαν νέα στοιχεία που συνδέουν τη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Karolinska Institute της Σουηδίας, που δημοσιεύει το ΒΒC.
Η ΘΟΥ περιλαμβάνει χρήση οιστρογόνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της μείωσης του κινδύνου της οστεοπόρωσης και των καρδιακών νοσημάτων. Τα οιστρογόνα έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας. Οι γιατροί για να περιορίσουν αυτούς τους κινδύνους συχνά συνδυάζουν τα οιστρογόνα με μια άλλη γυναικεία ορμόνη, την προγεστερόνη.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου συνέκριναν τα στοιχεία 655 γυναικών που έπασχαν από έναν τύπο καρκίνου των ωοθηκών με εκείνα 3.899 γυναικών χωρίς καρκίνο.
Ανακάλυψαν ότι η θεραπεία HRT με οιστρογόνα αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 43%, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 54% όταν συνδυάζονταν και οι δύο ορμόνες.
Η εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών σχετίστηκε τελικά με τη χορήγηση ή μη της προγεστερόνης. Αν η ορμόνη αυτή χορηγούνταν καθημερινά, τότε οι γυναίκες δεν κινδύνευαν να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.
Στη σουηδική μελέτη σημειώνεται ότι μία στις 100 συμμετέχουσες, ηλικίας 50-75 ετών, θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών ανεξάρτητα από το αν υποβάλλεται σε θεραπεία ΘΟΥ ή όχι. Γι’ αυτόν το λόγο και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν συστήνουν την αλλαγή της συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής.
Η Δρ Σάλι Χοπ, πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Γυναικολογικής Φροντίδας, με δηλώσεις της στο BBC, τονίζει: «Η έναρξη και η παύση της χρήσης της προγεστερόνης διεγείρουν τους ωοθηκικούς ιστούς. Η σταθερή χορήγηση όμως μιας συγκεκριμένης δόσης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα». Έτσι, στις γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν προγεστερόνη.
health.in.gr
- Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη βιομηχανική κρίση
- ΟΦΗ: Διατέθηκαν πάνω από 3.600 εισιτήρια σε μία μέρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Όραση: Αυτό που πραγματικά βλέπουμε – και δεν βλέπουμε – μας λέει πολλά για την ανθρώπινη συνείδηση
- Trainspotting: 30 χρόνια μετά τη μεγάλη οθόνη, γίνεται μιούζικαλ
- Ο Νίκος Γκάλης για τα γενέθλια του Άρη: «Χρόνια πολλά, η ιστορία σου συνεχίζεται…»
- Αυτά είναι μερικά μέρη στον πλανήτη που απαγορεύεται να πας (για το καλό σου)
