27

Νέο υψηλό εξαμήνου κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για μαύρο χρυσό.


Συγκεριμένα, χθες (σήμερα οι αγορές είναι κλειστές λόγω του Πάσχα των Καθολικών) το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,7% στα 26,31 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου 2001. Το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 33% και την τελευταία εβδομάδα κατά 3,8%.


Στο Λονδίνο το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 25,92 δολάρια. Την τελευταία εβδομάδα έχει «σκαρφαλώσει» υψηλότερα κατά 2,2%.


Όπως ανακοινώθηκε χτες, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2001 και, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ζήτησης για βενζίνη και βιομηχανικά καύσιμα.


«Αυτά τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή» δήλωσε στο Bloomberg o διαπραγματευτής της Alaron Trading, Φιλ Φλιν. «Η αμερικανική ανάκαμψη είναι ήδη καθ οδόν και αυτή θα στηρίξει την τιμή του πετρελαίου» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ