29

Σχεδιασμένα να προστατεύουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων, αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ, θα είναι τα δικαστήρια όπου θα παραπέμπονται οι θεωρούμενοι ως τρομοκράτες. Θα μοιάζουν με στρατοδικεία, αλλά θα λύνουν τα χέρια των κατηγόρων.


Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ξεκαθάρισε, την Πέμπτη, πως οι κατηγορούμενοι που θα προσάγονται ενώπιον των δικαστηρίων αυτών θα απολαμβάνουν δικαιώματα όπως το τεκμήριο της αθωώτητας και την πρόσβαση σε δικηγόρους, ενώ θα δικαιούνται να μην ενοχοποιούν, με την κατάθεσή τους, τον εαυτό τους.


Όμως, οι κανονισμοί λειτουργείας τους είναι σχεδιασμένοι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτό που ο Ράμσφελντ αποκάλεσε «ειδικές περιστάσεις», επιτρέποντας, για παράδειγμα, στους κατηγόρους να κλείνουν υποθέσεις λόγω απόρρητων ή «ευαίσθητων» στοιχείων.


Τα νέα στρατοδικεία που θα δικάζουν τρομοκράτες θα προβλέπουν ορισμένες καινοτομίες· θα είναι δυνατή η άσκηση έφεσης, πχ., αλλά σε περιορισμένο βαθμό, ενώ τα κριτήρια αποδοχής των στοιχείων θα είναι πιο χαλαρά -ενδεικτικά, θα γίνεται δεκτό ένα στοιχείο που στηρίζεται σε διαδόσεις.


Ο Ράμσφελντ, πάντως, τόνισε ότι τα νέα δικαστήρια, κατόπιν διαταγής του Αμερικανού προέδρου, θα χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνο εάν η χώρα καταγωγής του κατηγορούμενου δεν αναλάβει η ίδια να απευθύνει κατηγορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press