30

Την επιβολή ποινής δεκαετούς κάθειρξης για τον πρώην πρωθυπουργό, Τζούλιο Αντρεότι, ζήτησε την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Παλέρμο. Στο εφετείο της πόλης εκδικάζεται η υπόθεση του Ιταλού πολιτικού, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τη Μαφία.


Ο επτά φορές πρωθυπουργός και ισόβιος γερουσιαστής είχε απαλλαγεί της κατηγορίας τον Οκτώβριο του 1999, αλλά τον Ιούλιο του 2000 ασκήθηκε έφεση. Αρχικά, ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή 15ετούς κάθειρξης, σήμερα όμως τροποποίησε την πρότασή του λαμβάνοντας υπόψη την προχωρημένη ηλικία του κατηγορουμένου.


Η δίκη, αιχμή της οποίας αποτέλεσε μια συνάντηση του 83χρονου πολιτικού με τον διαβόητο νονό της Μαφίας, Τότο Ριίνα, το 1987, θα επαναληφθεί τον Απρίλιο, οπότε η υπεράσπιση θα λάβει το λόγο.


Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο Τζούλιο Αντρεότι βρισκόταν στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας, η ηθική επιρροή του «ανοξείδωτου» -όπως αποκαλείται λόγω της πολιτικής του μακροβιότητας- παραμένει μεγάλη στην Ιταλία.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό