Λονδίνο: Σε σύμμαχο στον πόλεμο κατά του καρκίνου αναδεικνύεται ένα φυσικό συστατικό (ρεσβερατρόλη) που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, τα φιστίκια και τα φασόλια, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που «διείσδυσε» στο μηχανισμό λειτουργίας του εν λόγω οργανικού μορίου.


Όπως μεταδίδει το BBC, ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Τζέρι Πότερ από το Leicester’s De Montford University ανακάλυψε πως η ρεσβερατρόλη μετατρέπεται στον οργανισμό σε γνωστό αντικαρκινικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να «επιλέξει» και να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.


Η οργανική αυτή ουσία καταπολεμά τους μύκητες που μπορούν να καταστρέψουν καλλιέργειες· η ευεργετική της δράση στην πρόληψη του καρκίνου είχε εντοπιστεί και μέσω προηγούμενων μελετών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ερευνητική μελέτη εστιάζει σε βάθος στον τρόπο λειτουργίας της.


«H ρεσβερατρόλη αμύνεται κατά του μύκητα που προσβάλει τα σταφύλια και άλλες καλλιέργειες και το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις σοδειές που δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνες ουσίες» αναφέρει ο Δρ Πότερ και συμπληρώνει:


«Μαθαίνοντας από τη φύση κατ’ αυτό τον τρόπο, θα βοηθηθούμε στο έργο της σχεδίασης φαρμάκων, τα οποία θα στοχεύουν επιλεκτικά σε κάποιον όγκο και θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση αντικαρκινικών θεραπειών».


Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύεται στην British Journal of Cancer.

health.in.gr