Κάνσας: Στη μάχη κατά του καρκίνου ελπίζει να χρησιμοποιήσει ομάδα βιοχημικών από τις ΗΠΑ ένα -υπό ανάπτυξη- γενετικά τροποποιημένο είδος σιταριού. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αν αυξήσουν την ήδη πλούσια περιεκτικότητα του σιταριού σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, θα το καταστήσουν πολύτιμο ως προς την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανώς του διαβήτη και των καρδιοπαθειών.


«Ελπίζουμε πως θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό σιταριού, το οποίο θα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Στόχος μας είναι να το καταστήσουμε περισσότερο θρεπτικό και με κόκκους καλύτερης ποιότητας» αναφέρει η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Δρ Ντολόρες Τακεμότο.


Όπως μεταδίδει το BBC, η επιστημονική ομάδα υπό τη Δρ Τακεμότο βρίσκεται ήδη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης σιταριού με υψηλά επίπεδα ορθοφαινολών -χημικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση. Όπως αναφέρουν, μια επιτυχής τροποποίηση θα μπορούσε να καταστήσει το σιτάρι ισχυρό «όπλο» για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω απλώς της συμπερίληψής του στην καθημερινή διατροφή.


Μάλιστα, οι ειδικοί δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι για την έκβαση του εγχειρήματος, καθώς -όπως εξηγούν- οι προκαταρκτικές δοκιμές κατέδειξαν ότι ορισμένα είδη σιταριού περιέχουν ήδη αρκετά μεγάλο αριθμό ορθοφαινολών.


Πάντως, το βρετανικό Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου διατηρεί επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά περίπλοκο να καθοριστεί αν η αυξημένη κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής προστατεύει άμεσα από την εκδήλωση καρκίνου ή άλλων ασθενειών.

health.in.gr