Κάτω από το 18 δολάρια/βαρέλι το πετρέλαιο εάν δεν συμορφωθεί η Ρωσία εκτιμά ο ΟΠΕΚ
Περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανόν να παρατηρηθεί τους επόμενους μήνες εάν δεν μειωθεί η προσφορά του «μαύρου χρυσού», δήλωσε ο γγ του ΟΠΕΚ Αλί Ροντρίγκεζ ενόψει της μετάβασής του στη Μόσχα, την επόμενη εβδομάδα.
28
Περαιτέρω πτώση των τιμών είναι πιθανόν να παρατηρηθεί κατά τους επόμενους μήνες, εάν οι δεν μειωθεί η παραγωγή του μαύρου χρυσού, δήλωσε ο γγ του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκες, ο οποίος μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία όπου θα προσπαθείσει να την πείσει να συνεχίσει τις δεσμεύσεις στην παραγωγή της και μετά τον Μάρτιο, αναφέρει το δίκτυο Bloomberg.
«Η ζήτηση του πετρελαίου αναμένεται να ατονήσει τους επόμενους μήνες, ασκώντας πίεση στις τιμές, ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο», είπε ο Ροντρίγκες, σε συνέντευξη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. «Δεν πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο απαγκιστρώθηκε από τη δυσχερή συγκυρία ακόμη», τόνισε.
Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 13 σεντς, στα 20,94 δολάρια το βαρέλι, μετά από κέρδη 6% αυτή τη χρονιά, εξαιτίας της συμφωνία της Ρωσίας και της Νορβηγίας με τον ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (2,5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής).
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τη συμφωνία αυτή και πέραν του Μαρτίου. Ήδη η υπ αριθμόν δύο ρωσική εταιρεία πετρελαίου, Yukos Oil, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να απαλλαγεί σύντομα από τη δέσμευση αυτή.
Στο μεταξύ, η αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία θα πυροδοτούσε τη μάχη για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εκτός αυτού παραγωγών. Αν η Ρωσία αυξήσει τις εξαγωγές της, θα γίνει σε μία στιγμή μείωσης της ζήτησης σε όλο τον κόσμο.
Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιό αδύναμο από άποψη ζήτησης, καθώς τελειώνει ο χειμώνας χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.
Οι αναλυτές πιστεύουν, πάντως, ότι η Ρωσία την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να τηρήσει τη συμφωνία της. Αν η παραγωγή τεθεί υπό έλεγχο, οι τιμές προς το τέλος του χρόνου θα κυμαίνονται μεταξύ 18 – 20 δολάρια το βαρέλι, τόνισε ο Ροντρίγκες.
Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Έκκληση του Πάπα Λέων σε ΗΠΑ – Κούβα για ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο
- Ολυμπιακός: Έφτασε στην Ελλάδα ο Κλέιτον
- Eταιρικά αποτελέσματα και απασχόληση δοκιμάζουν την αντοχή της Wall Street
- Ο Κώστας Καραπαπάς κατήγγειλε όσα έγιναν μετά το τέλος του ΑΕΚ – Ολυμπιακός και απάντησε στον Ηλιόπουλο
- Η Ουγγαρία αντίπαλος της Ελλάδας στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
- Το Μεξικό θα στείλει τρόφιμα στην Κούβα – Και ο Τραμπ βλέπει «συμφωνία» με την υπό πίεση Αβάνα

