27

Ένα νέο θεσμό θα υλοποιήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εντός του τρέχοντος έτους, αυτόν του Κεντρικού Αντισυμβαλλομένου (ΚΑΣ), ο οποίος θα λειτουργεί σε περιπτώσεις αδυναμίας μέλους του ΧΑΑ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.


Με την ίδρυση του ΚΑΣ, το ΧΑΑ στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς σε περιόδους ανεπιθύμητων εξελίξεων, όπως είναι η αδυναμία μέλους να εκπληρώσει μερικώς ή ολικώς τις υποχρεώσεις του, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους που συνεπάγεται η εξασφάλιση αυτή μέσω:


* Του υπολογισμού του κινδύνου από την εκτέλεση των συναλλαγών μέχρι τον τελικό και αμετάκλητο διακανονισμό τους και στη λήψη των απαιτούμενων εγγυήσεων από τους αντισυμβαλλόμενους.


* Της ελαχιστοποίησης του συστημικού κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές σοβαρές παρενέργειες στην αγορά.


Τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του ΚΑΣ, και θα εκφραστούν σε μείωση του κόστους συναλλαγής, είναι:


* Η απελευθέρωση κεφαλαίων από το Συνεγγυητικό, που σήμερα καλύπτει τόσο τη σχέση μέλους-επενδυτή, όσο και τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου.


* Η μείωση των απαιτούμενων εγγυήσεων από τα μέλη του ΧΑΑ.


* Η αποδοτικότερη χρήση των κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί από το επικουρικό κεφάλαιο.


* Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού στοχεύει να καταστήσει την αγορά ανταγωνιστικότερη σε όρους κόστους/ασφάλειας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές.


Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων επεμβάσεων μετά την εισαγωγή των εντολών και μέχρι τον τελικό διακανονισμό τους (Straight Through Processing), ώστε να μειωθούν τα λάθη και ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συναλλαγή μέχρι τον διακανονισμό.


Η αποϋλοποίηση σε επίπεδο τελικού επενδυτή, η καταχώρηση στο ΟΑΣΗΣ των εντολών στο όνομα του τελικού επενδυτή και η σύνδεση των συστημάτων διαπραγμάτευσης (ΟΑΣΗΣ), εκκαθάρισης και διακανονισμού (ΣΑΤ), δημιουργούν προϋποθέσεις για σύντμηση του χρόνου εκκαθάρισης και διακανονισμού (σήμερα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες), με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου και των αντίστοιχων εγγυήσεων για την κάλυψή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ