27

Με δύο αβαντάζ και τρία «αγκάθια» υποδέχεται το οικονομικό επιτελείο τη Δευτέρα την αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, στο τελευταίο τακτικό ραντεβού πριν από τη σύνταξη της ετήσιας έκθεση του διεθνούς οργανισμού.


Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, αναφέρει η Ημερησία τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ θα συναντηθούν -μεταξύ άλλων- με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γενικού Λογιστηρίου. Με την εμπειρία των έξι μηνών μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει δύο επιτυχίες:


* Η Ελλάδα το 2002 αναμένεται, σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης, να παρουσιάσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.


* Από την άλλη, στο δημοσιονομικό τομέα ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης θα εμφανίσει πλεόνασμα και το 2002, ενώ το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει και πάλι πτωτική πορεία.


Ωστόσο, τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν:


* Το ασφαλιστικό, πιεζόμενο από τις δημογραφικές εξελίξεις, παραμένει το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα. Όπως θα τονίσουν τα στελέχη της κυβέρνησης, στα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διάλογος.


* Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών παρουσιάζονται εγγενείς αδυναμίες και καθυστερήσεις, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος συνεχίζει να ελέγχεται ακόμα από το κράτος, μετά το ναυάγιο Εθνικής-Αlpha.


* Τέλος, η «αποκανονικοποίηση» (δηλαδή, η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων) δεν έχει προχωρήσει, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ