Από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) όσοι κατέχουν ακίνητα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια. Οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν υποχρεωτικά σε ευρώ.
27
Από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου -αναλόγως με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ- θα υποβάλλονται οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που αφορά όσους κατέχουν ακίνητα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια. Οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν υποχρεωτικά σε ευρώ.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία ο ΦΜΑΠ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως αυτές είναι διαμορφωμένες την 1η Ιανουαρίου του έτους στο οποίο επιβάλλεται η φορολογία. Ο ΦΜΑΠ του 2001 είχε υπολογιστεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, αφού οι σημερινές τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο. Έτσι ο ΦΜΑΠ του 2002 θα υπολογισθεί με βάση τις νέες αυτές αντικειμενικές τιμές αξίες.
Υπενθυμίζεται ότι στο φόρο υπάγονται όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 83 εκατ. δρχ (243.600 ευρώ) ενώ όταν πρόκειται για συζύγους το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 166 εκατ. δρχ (487.200 ευρώ). Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 21 εκατ. δρχ (61.650 ευρώ) για κάθε παιδί.
Με βάση απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής των φύλλων υπολογισμού της αξίας των ακινήτων (Κ1, Κ2 κ.λπ.) και τα νομικά πρόσωπα.
Ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Μάρτιος 2026]
- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας, με κανέναν τρόπο, στα αμερικανοϊσραηλινά πολεμικά σχέδια
- Ιράν: Αναστέλλονται οι πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- ΕΛ.ΑΣ: 3 συλλήψεις, 128 προσαγωγές στο πλαίσιο της συγκέντρωσης για τα Τέμπη – Βρέθηκαν μολότοφ σε στοά στην Ερμού
- Υπ. Ναυτιλίας: Σε αυξημένη επιφυλακή – Επαφή με ελληνικά πλοία σε Περσικό Κόλπο και Στενά του Ορμούζ
- Το buy out και όλες οι λεπτομέρειες στο συμβόλαιο του Ρόμπινσον – Ποια είναι τα δεδομένα στο deal με την Παρί

