28

Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας κεφαλαίων μέσω του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας.


Για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Γ ΚΠΣ, ο κ. Πάχτας είπε ότι έχει ήδη απορροφηθεί ένα τρισ. δρχ. και ότι έχουν δεσμευτεί πόροι συνολικού υψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ. Έως το τέλος Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, θα υποβληθούν και αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 341 δισ. δραχμών. Στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων έχουν ενταχθεί περίπου 1.400 έργα και δράσεις συνολικού ύψους τεσσάρων τρισ. δραχμών.


Σχετικά με την πορεία σύγκλισης ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας και στις αντίστοιχες περιφέρειες των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, ο υφυπουργός είπε ότι οι περιφέρειες της Ελλάδας καλύπτουν σημαντικό μέρος της απόκλισης που υπήρχε έως τώρα.


Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλες ερωτήσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας διαβεβαίωσε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δρχ. και ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου περί παραχωρήσεων. Με την εφαρμογή του νόμου ορισμένα έργα προκειμένου να πραγματοποιηθούν συντομότερα θα παραχωρείται η εκτέλεσή τους στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια τα χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί θα εισπράττονται είτε μέσω διοδίων (όταν πρόκειται για οδικούς άξονες) είτε με άλλες μορφές (εισιτήρια). Ταυτόχρονα με το σύστημα αυτό θα απελευθερώνονται πόροι του Δημοσίου για να διατεθούν στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ