28

Η κυκλοφορία του ευρώ δεν θα έχει «σημαντικές» πληθωριστικές επιπτώσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντουίζενμπεργκ. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων, που διεξάγονται στα κράτη-μέλη σχετικά με τον καθορισμό του ύψους των αυξήσεων στους μισθούς.


Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντουίζεμπεργκ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενες συμφωνίες για «υπερβολικές» αυξήσεις στους μισθούς θα αποτελούσαν «ανησυχητικό στοιχείο» για τα μέλη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Ολλανδό τραπεζίτη, οι εκτιμήσεις για θετική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα εξαρτώνται από τη συνέχιση μιας συγκρατημένης πολιτικής σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις στην ευρωζώνη.


Η προειδοποίηση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πολιτική της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων.


Ωστόσο, σημαντική ανησυχία δεν δημιουργείται από το ευρώ. «Παρά το ότι ο οριστικός απολογισμός θα πρέπει να γίνει αργότερα σοβαροί λόγοι που μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι η είσοδος του ευρώ στην κυκλοφορία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο γενικό επίπεδο των τιμών», τόνισε κ. Ντουίζενμπεργκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ