Το συμψηφισμό ζημιών από χρεόγραφα με αποθεματικά προωθεί το υπουργείο Οικονομίας
Οριστική μορφή πήρε την Τρίτη, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, η διάταξη για το συμψηφισμό ζημιών από την αποτίμηση χρεογράφων με τα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις και τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
27
Η προώθηση των διατάξεων για τον συμψηφισμό ζημιών από την αποτίμηση χρεογράφων με τα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις και τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) και για την εισαγωγή των διεθνών λογιστικών προτύπων από το 2003, αποφασίστηκε την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, συμμετείχαν ο γγ του υπουργείου Γιάννης Ζανιάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, ο επικεφαλής της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Χρήστος Σπανός και ο επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ Παναγιώτης Βοϊλλής.
Σύμφωνα με τη διάταξη, η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα, για την απόσβεση των ζημιών των εισηγμένων και των ΕΕΧ, όταν τα αποθεματικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημίες, τότε το ακάλυπτο ποσό θα μεταφέρεται σε ένα ειδικό λογαριασμό ιδίων κεφαλαίων, ώστε να συμψηφίζεται στο μέλλον από αποθεματικά με χρεόγραφα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η προώθηση της διάταξης για την εισαγωγή των διεθνών λογιστικών προτύπων (IAS) από το 2003, μέτρο το οποίο θα επιτρέπει τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων με τις εταιρείες του εξωτερικού, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό με το ελληνικό λογιστικό σχέδιο.
Επίσης, αποφασίστηκε η μορφή που θα λάβει ο Μεσοαλαβητής της Κεφαλαιαγοράς, θεσμός που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το δεύτερο τρίμηνο και βασικός σκοπός του οποίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα είναι «ο φιλικός και εξωδικαστικός διακανονισμός των διαφορών και παραπόνων των ιδιωτών επενδυτών έναντι των μελών των φορέων που περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του θεσμού , με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο και με διαφανείς και σύντομες διαδικασίες».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα που αφορούν στο ΧΑΑ. Κύριο μέλημα της επιτροπής αυτής θα είναι η επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς και η διευθέτηση ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ράφα: Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται και από τις δύο πλευρές του περάσματος στη νότια Γάζα
- NBA: Δεν σηκώνουν κεφάλι οι Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο, ήττα και από τους Σέλτικς (107-79, vid)
- «Κανείς δεν είναι παράνομος σε κλεμμένη γη»: Στο στόχαστρο των φετινών Grammy η βία της ICE
- Νέα Πέραμος: Θρίλερ με τη δολοφονία 27χρονου – Στο μικροσκόπιο η πιθανή σύνδεση με νεκρό επιχειρηματία
- «Ξεκάθαρο πέναλτι στον Αντρέ Λουίζ από τον Μουκουντί» – Όλοι οι τηλεκριτικοί διαιτησίας συμφωνούν (vid)
- Ουκρανία: Δεκαπέντε νεκροί ανθρακωρύχοι μετά από ρωσικό πλήγμα – Δύο νεκροί στη Ρωσία από ουκρανικό drone

