28

Οι προοπτικές να δούμε σύντομα μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ελαχιστοποιήθηκαν μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ότμαρ Ίσινγκ για τους κινδύνους αύξησης της προσφοράς χρήματος, η οποία μπορεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.


«Εφόσον συνεχιστεί η έντονη αύξηση της προσφοράς χρήματος και η οικονομία σαφώς ανακάμψει, θα έχουμε κάθε λόγο να επανεξετάσουμε τις ενδείξεις και, εάν είναι αναγκαίο, να αντιδράσουμε μέσω της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε την Παρασκευή ο Ίσινγκ.


Η προσφορά χρήματος M3 επιταχύνεται με ρυθμούς άνω του 4,5%, που έχει θέσει στόχο η ΕΚΤ. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 ήταν 8% τον Νοέμβριο, έναντι 7,4% του Οκτωβρίου. Η εξήγηση της ΕΚΤ είναι ότι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία οδηγεί τους επενδυτές σε βραχυπρόθεσμα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στον Μ3, αλλά αυτό δεν έχει αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.


Εντούτοις, στις 3 Ιανουαρίου είχαμε μια ένδειξη ότι η αύξηση του Μ3 έχει αρχίσει να ανησυχεί την ΕΚΤ. Ήταν μιά δήλωση του προέδρου της Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα πρέπει να διεξαγάγει «λεπτομερή ανάλυση για τις νομισματικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες».


Οι χρηματοοικονομικές αγορές ερμήνευσαν τις δηλώσεις Ίσινγκ ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται στο 3,25%. Ωστόσο, πιστεύεται ότι μπορεί να αυξηθούν οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων μετά τον Φεβρουάριο, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να πέσει στα μέσα του χρόνου, γύρω στο 1%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ